2014. április 11., péntek

Pita

... a mártogatós, arab és balkáni ételek, egyik elengedhetetlen "kenyere".

Elkészítéshez szükséges:

(6 db, közepes méretű pitához)
25 dkg liszt (BL55)
1,5 dkg élesztő
1,5 dl meleg víz
1 teáskanál méz
1 teáskanál só

ELKÉSZÍTÉS

1. A meleg vízben elkeverjük a mézet, és az élesztőt, egy evőkanálnyi liszttel.
( Letakarjuk, és pár percig félretesszük, hogy elinduljon az élesztő.)
A liszthez hozzáadjuk a sót, és az élesztős keveréket, majd jól eldolgozzuk.
Amikor eldolgoztuk, olajjal megkenjük, és egy tálba tesszük. 
Lefedve, meleg helyen, kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
( Ne konyharuhával takarjuk le, inkább egy tálcával, zacskóval, vagy egy fedővel.)


2. Kelesztés után átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk. 
Golyókat formázunk, és pihenni hagyjuk 5 percig.
(Ilyenkor egy kicsit megereszkedik a tészta, és nyújtáskor nem ugrik össze majd.)
Addig kapcsoljuk be a sütőt, 220°C-ra melegítsük elő. 
(Gázos sütő esetében, ez körülbelül a legnagyobb láng.)


3. Lisztezett deszkán, nyújtsuk a tésztákat 3-5 mm vastagra.



4. Lisztezett sütőlapra (tepsibe) tehetjük, süssük "puffadásig". 
Én simán, a sütő rácsára tettem.
( Alkalmazhatjuk a vízgőzös technikát, így biztos lesz a siker. 
.... pár cent vizet, a sütő aljában lévő tepsibe.)
(Nem kell barnára sütni, mert akkor megkeményedik, és nem lesz omlósan puha.)


5. Az elkészült pitákat, egy konyharuhával bélelt tálba tesszük, és betakarjuk.
( Megmarad  pitákat tegyük zacskóba, és irány a mélyhűtő. 
Szükség esetén, pár perc alatt mikróban felmelegíthető.)
Tálalhatjuk bármilyen mártogatós ételhez.
Én fűszeres joghurttal, és Api-tokánnyal tálaltam, gyros-hoz hasonlóan.



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése