... a mártogatós, arab és balkáni ételek, egyik elengedhetetlen "kenyere".
Elkészítéshez szükséges:
(6 db, közepes méretű pitához)
25 dkg liszt (BL55)
1,5 dkg élesztő
1,5 dl meleg víz
1 teáskanál méz
1 teáskanál só
Elkészítéshez szükséges:
(6 db, közepes méretű pitához)
25 dkg liszt (BL55)
1,5 dkg élesztő
1,5 dl meleg víz
1 teáskanál méz
1 teáskanál só
ELKÉSZÍTÉS
1. A meleg vízben elkeverjük a mézet, és az élesztőt, egy evőkanálnyi liszttel.
( Letakarjuk, és pár percig félretesszük, hogy elinduljon az élesztő.)
A liszthez hozzáadjuk a sót, és az élesztős keveréket, majd jól eldolgozzuk.
Amikor eldolgoztuk, olajjal megkenjük, és egy tálba tesszük.
Lefedve, meleg helyen, kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
( Ne konyharuhával takarjuk le, inkább egy tálcával, zacskóval, vagy egy fedővel.)
2. Kelesztés után átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk.
Golyókat formázunk, és pihenni hagyjuk 5 percig.
(Ilyenkor egy kicsit megereszkedik a tészta, és nyújtáskor nem ugrik össze majd.)
Addig kapcsoljuk be a sütőt, 220°C-ra melegítsük elő.
(Gázos sütő esetében, ez körülbelül a legnagyobb láng.)
3. Lisztezett deszkán, nyújtsuk a tésztákat 3-5 mm vastagra.
4. Lisztezett sütőlapra (tepsibe) tehetjük, süssük "puffadásig".
Én simán, a sütő rácsára tettem.
( Alkalmazhatjuk a vízgőzös technikát, így biztos lesz a siker.
.... pár cent vizet, a sütő aljában lévő tepsibe.)
(Nem kell barnára sütni, mert akkor megkeményedik, és nem lesz omlósan puha.)
5. Az elkészült pitákat, egy konyharuhával bélelt tálba tesszük, és betakarjuk.
( Megmarad pitákat tegyük zacskóba, és irány a mélyhűtő.
Szükség esetén, pár perc alatt mikróban felmelegíthető.)
Tálalhatjuk bármilyen mártogatós ételhez.
Én fűszeres joghurttal, és Api-tokánnyal tálaltam, gyros-hoz hasonlóan.
Én fűszeres joghurttal, és Api-tokánnyal tálaltam, gyros-hoz hasonlóan.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése