2013. november 7., csütörtök

Répa-rózsa

Sziasztok!

Úgy gondolom, hogy mielőtt nekikezdünk az ételek készítéséhez, egy kis kézügyességet igénylő díszítést készítünk. Olyan díszítést, amit ajándékba is lehet adni, akár a közelgő karácsonyra. Az elkészítéshez szükséges egy közepes méretű sárgarépára, és egy éles késre.
Ajánlom a görbe pengével rendelkező hámozókést. 
(Bármelyik konyhai szaküzletben, nagyobb áruházban kapható, 1000 Ft körüli áron.)

ELKÉSZÍTÉS

1. A meghámozott sárgarépából,  ~1,5 centiméter vastagságú karikákat vágunk.


2. A répa egyik oldalánál, a képen látható módon, lekerekítjük. Ez lesz a répa alsó része.

3. Bevágjuk a répa oldalát úgy, hogy a bevágások szélei fedjék egymást. Ezek lesznek a szirmok.


4. Amikor körbeértünk a répa oldalán, felülről körbevágjuk a répát, a szirmokon belül.
5. A körbevágást követően, elkészül az első sor szirom.


6. A második sort, azonos technikával bevágjuk. 
Figyeljünk arra, hogy a sor szirmai, az előző sor szirmai közé essenek.


7. Ezt ismételten  felülről, körbevágjuk.


8. Addig folytatjuk az előző mozzanatokat, ameddig a répa belső felét, 
már nem tudjuk tovább bevágni.
9. A belső rész közepét, a kés hegyével kivágjuk, ezzel kialakítjuk a közepét.


10. Íme, az elkészült rózsa.
Hidegkonyhai készítményekhez, frissensültekhez, tálak díszítéséhez használhatjuk.



Elkészítés ajándéknak.

1. A rózsákat, egy szép üvegbe rakjuk.



2. Annyi rózsát készítünk, hogy az üveg tele legyen. 




3. A répával töltött üveget, ecettel felöntjük ( 10-, vagy 20%-os ecet ).



4. Annyi ecetet töltünk az üvegbe, hogy teljesen ellepje a répákat,

 és teljesen tele legyen.



5. Légmentesen lezárjuk, és már el is készült az ajándék. 



Lehet fehér répával is készíthető. ( Olyan répát használjunk, ami nem "fás".)
Egy masnival, kockás szövettel díszíthetjük


Jó szórakozást az elkészítéshez! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése