Holnap családi rendezvény... <3
Heni úgy gondolta, elkészíti ezt a finomságot.
Modern, kreatív, és mindenkinél sikert arat.
Előre leszögezem, hogy soha nem szoktam méregetni az alapanyagokat (kivétel a sütikhez).
Aki ilyen "számhalmazra" vágyik, annak most csalódást fogok okozni.
PIKÁNS FASÍRT
Szükséges alapanyagok:
1 kg darált sertéshús (lehetőség szerint comb)
4 szelet kenyér ( nem fontos hogy szikkadt legyen)
2 tojás
1 fej, közepes méretű vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma
3 db csemege uborka
1/2 csokor petrezselyemzöld
1 db citrom
olaj
törött paprika
bors
só
Elkészítés:
1. Vöröshagymát kockára vágjuk. Fokhagymát összetörjük, és kevés olajon megpirítjuk.
2. Petrezselymet durvára vágjuk, a csemege uborkát pedig kockára.
3. A darált sertéshúst, tálba tesszük. Hozzá adjuk a dinsztelt hagymát,
az áztatott/kinyomkodott kenyeret, és minden egyéb alapanyagot.
4. Egy fél citrom héjját belereszeljük
(CSAK a sárga részét, mert a fehér része megkeseríti az ételt.)
5. Körülbelül, negyed citrom levét hozzáadjuk.
6. Előkészítjük a sütést.
Sütőpapírt, dupla rétegben, egy nagy méretű tepsibe hajtunk.
Fontos, hogy a tepsi oldalára is felérjen a sütőpapír.
( A végén kiderül a miért. :) )
A sütőt előmelegítjük. Hogy hány fokra?!?! ......
A fél fokozat alá. .... talán 120-140°C :)
7. Az egész keveréket, kézzel összekeverjük, amíg nem lesz fasírt állaga. :)
8. A sütőpapír közepére halmozzuk, a képen látható módon formázzuk.
( Figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon magas, mert akkor nem fog átsülni.
Körülbelül 4-5 centiméter magas legyen. )
9. Az elkészült "tömböt", betesszük a sütőbe.
Sütésnél a húsból és az alapanyagokból, egy tartalmas szaft fog előbukkanni.
(Ezért kellett hogy a papír, felérjen a tepsi oldalára.)
10. A sütés végén, a tepsiben pihentetjük.
( Tudom, ez a legnehezebb dolog! :) )
Jogosan merül fel a kérdés, hogy mikor jó? Honnan tudjuk, hogy átsült?
Mivel viszonylag alacsony hőmérsékleten sütöttük,
így amikor a hús felülete elkezd szépen pirosodni, és a szaft széle bebarnul,
(lásd a fenti kép jobb oldalán) akkor lesz jó.
Pihentetés után szeleteljük.
( Ha teljesen kihül, a szaft megdermed, és a húst, sokkal vékonyabbra lehet szeletelni. )
.... és hogy mit tegyünk a szafttal???
Naná hogy megesszük. :)
Friss kenyérre kenjük, és csemege uborkával tálaljuk...... nyami. :)
Köretnek adhatunk burgonyapürét, rizi-bizit, vagy valami salátát ...... vagy a szaftos kenyeret. :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése