2013. november 8., péntek

Pikáns fasírt

Holnap családi rendezvény... <3
Heni úgy gondolta, elkészíti ezt a finomságot.
Modern, kreatív, és mindenkinél sikert arat. 

Előre leszögezem, hogy soha nem szoktam méregetni az alapanyagokat (kivétel a sütikhez).
Aki ilyen "számhalmazra" vágyik, annak most csalódást fogok okozni.

PIKÁNS FASÍRT

Szükséges alapanyagok:
1 kg darált sertéshús (lehetőség szerint comb)
4 szelet kenyér ( nem fontos hogy szikkadt legyen)
2 tojás
1 fej, közepes méretű vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma
3 db csemege uborka
1/2 csokor petrezselyemzöld
1 db citrom
olaj
törött paprika
bors

Elkészítés:

1. Vöröshagymát kockára vágjuk. Fokhagymát összetörjük, és kevés olajon megpirítjuk.


2. Petrezselymet durvára vágjuk, a csemege uborkát pedig kockára.


 3. A darált sertéshúst, tálba tesszük. Hozzá adjuk a dinsztelt hagymát, 
az áztatott/kinyomkodott kenyeret, és minden egyéb alapanyagot.


4. Egy fél citrom héjját belereszeljük
(CSAK a sárga részét, mert a fehér része megkeseríti az ételt.)


5. Körülbelül, negyed citrom levét hozzáadjuk.


6. Előkészítjük a sütést.
Sütőpapírt, dupla rétegben, egy nagy méretű tepsibe hajtunk.
Fontos, hogy a tepsi oldalára is felérjen a sütőpapír. 
( A végén kiderül a miért. :) )


A sütőt előmelegítjük. Hogy hány fokra?!?! ......
A fél fokozat alá. .... talán 120-140°C  :)



7. Az egész keveréket, kézzel összekeverjük, amíg nem lesz fasírt állaga. :)


8. A sütőpapír közepére halmozzuk, a képen látható módon formázzuk. 
( Figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon magas, mert akkor nem fog átsülni.
Körülbelül 4-5 centiméter magas legyen. )


9. Az elkészült "tömböt", betesszük a sütőbe.
Sütésnél a húsból és az alapanyagokból, egy tartalmas szaft fog előbukkanni. 
(Ezért kellett hogy a papír, felérjen a tepsi oldalára.)


10. A sütés végén, a tepsiben pihentetjük.
( Tudom, ez a legnehezebb dolog! :) )
Jogosan merül fel a kérdés, hogy mikor jó? Honnan tudjuk, hogy átsült?
Mivel viszonylag alacsony hőmérsékleten sütöttük, 
így amikor a hús felülete elkezd szépen pirosodni, és a szaft széle bebarnul,
(lásd a fenti kép jobb oldalán) akkor lesz jó.

 Pihentetés után szeleteljük. 
( Ha teljesen kihül, a szaft megdermed, és a húst, sokkal vékonyabbra lehet szeletelni. )


.... és hogy mit tegyünk a szafttal??? 
Naná hogy megesszük. :)
Friss kenyérre kenjük, és csemege uborkával tálaljuk...... nyami. :)


Köretnek adhatunk burgonyapürét, rizi-bizit, vagy valami salátát ...... vagy a szaftos kenyeret. :)


..... oké, megmutatom az  Uborka-legyező  elkészítését is. :)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése