Egy régi recept, a hűtő és a kamra tartalma szerint újra gondolva.
Könnyen átalakítható recept, melyet vegán étrendbe is beilleszthetünk.
Elkészítéséhez szükséges:
1 kis fej karfiol
5-6 szem közepes burgonya
0.5 kg darált hús ( sertés, marha, szárnyas, vagy szóját )
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl tej
5 evőkanál liszt
6-8 dkg vaj
zsemlemorzsa
őrölt piros paprika
babér levél
bazsalikom
oregánó
szerecsendió
bors
só
ELKÉSZÍTÉS
1. A burgonyát megmossuk, és sós vízben, héjában megfőzzük.
Karfiolt rózsáira szedjük, és sós/ételízesítős vízben majdnem puhára főzzük.
( Sót csak a víz felforrása után tegyük bele, mert sóval lassabban forr fel a víz.
Fedővel takarjuk le, így gyorsabban fől, és kevesebb energiát használunk.)
2. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk.
Kevés olajon dinszteljük.
Hozzá adjuk a darált húst, babér levelet, és a hús kifehéredéséig pirítjuk.
Piros paprikát, sót, borsot, és ízlés szerint bazsalikomot, oregánót adunk hozzá.
Amikor elfőtt a leve, levesszük a tűzről, és pihentetjük.
3. Egy megfelelő méretű tepsit kivajazunk (oldalát is), zsemlemorzsával megszórjuk.
A megfőtt, meghámozott burgonyát, fél centis szeletekre vágjuk, és a tepsi aljába fektetjük.
4. A burgonyára halmozzuk a darált húsos ragut (babér levelet eltávolítjuk),
és egyenletesen elterítjük, majd kanállal alaposan lenyomkodjuk.
5. A ragu tetejére, rátesszük a karfiolt.
Amennyiben szükséges, vágjuk félbe a rózsákat, és a vágott felével tegyük a ragura.
A karfiolt szintén lenyomkodjuk, és az egész tepsit félre tesszük pihenni.
6. Elkészítjük a tejmártást ( besamel mártás ).
(Folyamatosan kell majd keverni, így fontos, hogy minden kéznél legyen!)
A tejet felmelegítjük. Egy edényben felolvasztjuk a megmaradt vajat.
Mikor felmelegedett, bele tesszük a lisztet, és habzásig hevítjük.
7. Habzást követően, szakaszosan hozzá öntjük a meleg tejet,
és mindig addig keverjük, hogy ne legyen csomós a mártásunk.
8. A kellő állag elérését követően, szerecsendióval, sóval, és borssal
( ha van, akkor fehér borsot használjunk) ízesítjük.
( Én az egész szerecsendiót preferálom, mert sokkal intenzívebb az illata, és az íze.)
9. A karfiol tetejére öntjük az elkészült mártást, és egyenletesen elterítjük.
A sütőt bekapcsoljuk 180- 200 fokra ( hagyományos sütőnél, 3/4 lángon).
10. A mártás tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és zsemlemorzsával.
( Ne vigyük túlzásba a sajt mennyiségét, hiszen csak ízesítő, és dekorációs célt szolgál.)
11. A sütőbe tesszük, és barnulásig sütjük.
12. Sütés után pihentetjük, majd tejföllel/joghurttal tálaljuk.
Készíthető brokkolival, kelkáposztával, vagy bármilyen zöldséggel,
ami a hűtőben, vagy a kamrában található. ;)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése