2013. december 3., kedd

Rakott karfiol .... reload


Egy régi recept, a hűtő és a kamra tartalma szerint újra gondolva.
Könnyen átalakítható recept, melyet vegán étrendbe is beilleszthetünk.



Elkészítéséhez szükséges:

1 kis fej karfiol
5-6 szem közepes burgonya
0.5 kg darált hús ( sertés, marha, szárnyas, vagy szóját )
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl tej
5 evőkanál liszt
6-8 dkg vaj
zsemlemorzsa
őrölt piros paprika
babér levél
bazsalikom
oregánó
szerecsendió
bors


ELKÉSZÍTÉS

1. A burgonyát megmossuk, és sós vízben, héjában megfőzzük.
Karfiolt rózsáira szedjük, és sós/ételízesítős vízben majdnem puhára főzzük.
( Sót csak a víz felforrása után tegyük bele, mert sóval lassabban forr fel a víz.
Fedővel takarjuk le, így gyorsabban fől, és kevesebb energiát használunk.)


2. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk.
Kevés olajon dinszteljük. 
Hozzá adjuk a darált húst, babér levelet, és a hús kifehéredéséig pirítjuk.
Piros paprikát, sót, borsot, és ízlés szerint bazsalikomot, oregánót adunk hozzá.
Amikor elfőtt a leve, levesszük a tűzről, és pihentetjük.

  

3. Egy megfelelő méretű tepsit kivajazunk (oldalát is), zsemlemorzsával megszórjuk. 
A megfőtt, meghámozott burgonyát, fél centis szeletekre vágjuk, és a tepsi aljába fektetjük.


4. A burgonyára halmozzuk a darált húsos ragut (babér levelet eltávolítjuk), 
és egyenletesen elterítjük, majd kanállal alaposan lenyomkodjuk.


5. A ragu tetejére, rátesszük a karfiolt. 
Amennyiben szükséges, vágjuk félbe a rózsákat, és a vágott felével tegyük a ragura. 
A karfiolt szintén lenyomkodjuk, és az egész tepsit félre tesszük pihenni.


6. Elkészítjük a tejmártást ( besamel mártás ).
(Folyamatosan kell majd keverni, így fontos, hogy minden kéznél legyen!)
A tejet felmelegítjük. Egy edényben felolvasztjuk a megmaradt vajat.
 Mikor felmelegedett, bele tesszük a lisztet, és habzásig hevítjük.


7. Habzást követően, szakaszosan hozzá öntjük a meleg tejet, 
és mindig addig keverjük, hogy ne legyen csomós a mártásunk.



8. A kellő állag elérését követően, szerecsendióval, sóval, és borssal 
( ha van, akkor fehér borsot használjunk) ízesítjük.
( Én az egész szerecsendiót preferálom, mert sokkal intenzívebb az illata, és az íze.)



9. A karfiol tetejére öntjük az elkészült mártást, és egyenletesen elterítjük.
A sütőt bekapcsoljuk 180- 200 fokra ( hagyományos sütőnél, 3/4 lángon).


10. A mártás tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és zsemlemorzsával.
( Ne vigyük túlzásba a sajt mennyiségét, hiszen csak ízesítő, és dekorációs célt szolgál.)


11. A sütőbe tesszük, és barnulásig sütjük. 



12. Sütés után pihentetjük, majd tejföllel/joghurttal tálaljuk.



Készíthető brokkolival, kelkáposztával, vagy bármilyen zöldséggel, 
ami a hűtőben, vagy a kamrában található. ;)



Jó étvágyat!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése