2014. február 28., péntek

Besamel mártás


... Egy alap mártás, amit nagyon ételhez lehet felhasználni.


Elkészítéséhez szükséges:

(A felhasználás módja szerint, a szükséges mennyiségek eltérhetnek.)
5 dl tej
5 evőkanál liszt
6-8 dkg vaj
szerecsendió
bors



ELKÉSZÍTÉS

1. Elkészítjük a tejmártást ( besamel mártás ).
(Folyamatosan kell majd keverni, így fontos, hogy minden kéznél legyen!)
A tejet felmelegítjük. Egy edényben felolvasztjuk a vajat.
 Mikor felmelegedett, bele tesszük a lisztet, és habzásig hevítjük.


2. Habzást követően, szakaszosan hozzá öntjük a meleg tejet, 
és mindig addig keverjük, hogy ne legyen csomós a mártásunk.



3. A kellő állag elérését követően, szerecsendióval, sóval, és borssal 
( ha van, akkor fehér borsot használjunk) ízesítjük.
( Én az egész szerecsendiót használom, mert sokkal intenzívebb az illata, és az íze.)



4. Csőben sült-, rakott ételekhez, hidegkonyhai készítményekhez, 
töltelékekhez használhatjuk.
Ilyen például a halmozott karfiol, vagy a rakott karfiol.


Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése