2014. január 5., vasárnap

Sajtszószban párolt húsgombóc


... Gyorsan elkészíthető, laktató étel.

Elkészítéshez szükséges:
Húsgombóchoz:
0,5 kg darált sertéshús (sovány)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mustár
1,5 evőkanál ketchup
olaj (hagyma dinszteléséhez)
petrezselyemzöld
oregánó
bazsalikom
bors


Mártáshoz:
3 vékony szelet bacon szalonna
4 fej gomba ( nem fontos, csak ha van a hűtőben)
1 gerezd fokhagyma
100 g tömlős krémsajt (füstölt ha lehet)
1 evőkanál tejföl
5 dkg vaj
oregánó
bazsalikom
petrezselyemzöld
1 evőkanál tejföl
bors


ELKÉSZÍTÉS

1. A vöröshagymát apróra vágom, és kevés olajon megdinsztelem (üvegesre pirítom).
A dinsztelés végén, hozzáadom a zúzott fokhagymát, oregánót, bazsalikomot, és a petrezselyemzöldet.
Mikor a hagymás keverék kihűl, hozzáadom a darált húshoz, majd ízesítem borssal, és sóval.
Jól eldolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük. 
( Legjobb, ha előző este elkészítjük. )



2. A bacon szalonnát csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben elkezdjük zsírjára pirítani. 
Mielőtt keményre sülne a szalonna, kivesszük a serpenyőből.





3. A darált húsos keverékből, kis gombócokat gyúrunk, és a szalonna zsírján megpirítjuk.
( A gombócokat ne szúrjuk meg, mert akkor szétesnek. Csipesszel forgassuk.)





4. Mikor a gombócok megpirultak, felöntjük tejjel, és hozzá adjuk a krémsajtot.




5. Az összevágott gombát, petrezselyemzöldet, zúzott fokhagymát, és a bacon csíkokat hozzáadjuk. Ízesítjük oregánóval, bazsalikommal, borssal, és szükség szerint sóval, vagy ételízesítővel.
Hozzáadjuk a vajat és a tejfölt, így krémesebb lesz a mártásunk.
Óvatosan elkeverjük, és fedő alatt, 10 perc alatt, készre pároljuk.
( Amíg a mártás be nem sűrűsödik.)



6.  Köretként metéltet, vagy ha van egy kis maradék palacsinta, azt használjuk.
A palacsintákat egymásra tesszük, félbevágjuk.
Éles késsel, 1 centiméter szélességű csíkokra vágjuk.




7. A tésztát egy tányérra halmozzuk, pár gombócot helyezünk mellé, és leöntjük a besűrűsödött mártással.





Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése