2014. január 15., szerda

Zöldséges csirkebatyu


... finom zöldségekkel megtöltött csirkemell. Különleges, dekoratív, mégis egyszerű az elkészítése.


Elkészítéshez szükséges:
4 csirkemell
1 zacskó szeletelt bacon szalonna
1 db cukkini
1 db sárgarépa
2 fej gomba
4 szelet sonka
1 zacskó mozzarella
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom
bors
só / ételízesítő

ELKÉSZÍTÉS

1. A megtisztított cukkinit és a sárgarépát hosszában szeleteljük fel.
A gombát vékonyra szeleteljük. 
A mozzarellát vékony szeletekre vágjuk.
  A csirkemelleket megtisztítjuk, és nyitott szeleteléssel felvágjuk.
( A csirkemellet hosszában bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen.)




2. a csirkemell szeletekre teszünk egy zacskót, és egyenletesen lapítsuk ki.
( Ne a húsklopfoló rücskös oldalát használjuk. 
Használjunk egy serpenyőt, vagy valami sima felületű tárgyat.)




3. Lapítást követően, tegyünk egy szelet húst a deszkára.
Fektessünk rá egy szelet sonkát.


4. A sonkára tegyünk cukkini (szórjuk meg ételízesítővel), sárgarépa, majd gomba szeleteket.
A gombára tegyünk mozzarellát (szórjuk meg bazsalikommal, és borssal), 
majd pár szelet cukkinit (szórjuk meg ételízesítővel)
és sárgarépát.
Az egészet fedjük be sonkaszelettel, és egy "lapított" csirkemellel.






5. Az alsó csirkemell szelet széleit felhajtjuk, és hústűvel megtűzzük.
( Nem baj, ha pár helyen lyukas a  "csirke-csomag", a szalonna eltakarja. )
A sütőt előmelegítjük 140 - 150 °C-ra (gáztűzhely esetében, közepes lángon).
 Az elkészült, tűzdelt csirkemelleket szalonnával befedjük.
(Lehetőség szerint, a szalonna szeletek fedjék egymást. )
A lelógó szalonna szelet végeit, hajtsuk a "csirke-csomag" alá.

Egy tepsibe tegyünk 2 evőkanál étolajat, és 1 dl vizet ( ha van, húsleves levét).
Fektessük a csirkemelleket a tepsibe, és szórjuk meg egy kevés borssal.
Tegyünk mellé karikára vágott fokhagymát, és durvára vágott vöröshagymát.


6. Fedjük le a tepsit fóliával, és 30 percig süssük a sütőben.
Fél óra múlva, vegyük ki, locsoljuk meg a hús melletti szafttal.


7. Lefedve, ismét süssük 25-30 percig. 


8. Amikor újra kivesszük, meglocsoljuk, és lefedés nélkül, pirosra sütjük.
(Közben párszor locsolgassuk meg.)



10. Amikor megsült, vegyük ki a sütőből, és a szaftban pihentessük legalább 20 percig.
(Közben néha locsoljuk meg, így szaftos marad, nem szárad ki.)
A pihentetés után,  kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, és elcsúsztatva tányérra fektetjük.
( Csak annyit vágjunk, amennyit elfogyasztunk.)
Köretként hagymás burgonyát, vagy párolt rizst adunk mellé.
( Ha marad belőle, akkor vékonyabbra szeleteljük, és tegyük szendvicsbe, felvágott helyett.
Egy kis majonézzel vagy ketchuppal ízesíthetjük.)



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése