2014. március 24., hétfő

Joghurtos francia kenyér

.... azt hiszem, közeledek a tökéleteshez. :)

Elkészítéshez szükséges:

2 dl natúr joghurt (használhatunk kefírt is)
25 dkg finomliszt (BL55)
20 dkg finomliszt (BL80)
5 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 evőkanál olivaolaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

ELKÉSZÍTÉS

1. Az élesztőt, 1 dl langyos vízben, a cukorral elkeverjük, és felfuttatjuk.
A joghurtot langyosítjuk (mikróban 25 mp-800W).
A liszteket, sót, és az olivaolajat, egy tálba tesszük, majd hozzá adjuk a joghurtot, és az élesztőt.
Alaposan eldolgozzuk, és egy közepesen lágy tésztát kell hogy kapjunk. 
( Ha szükséges, kevés langyos vizet adhatunk a tésztához.)
A kidolgozott tésztát, egy lisztezett tálba helyezzük, és meleg helyen, kétszeresére kelesztjük.




2. A megkelt tésztát, átgyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk.


3. A tészta darabokat laposra nyújtjuk, és feltekerjük, tepsi hosszúságúra formázzuk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a tengelye körül, egyszer megtekerjük.







4. Amikor a tészták másfélszeresükre keltek, joghurtos vízzel megkenjük, és a tekerés irányával megegyezően, bevagdossuk.


5. 180°C-ra előmelegített - gázos sütőnél 3/4 lángon-, készre sütjük, 15-20 perc alatt.
(Ne feledjük a sütő aljára tenni az üres tepsit, és a sütés kezdetekor beleönteni 0,6-0,7 dl vizet.
 Ettől lesz gőzös a sütő.) 
A kisült kenyereket egy rácson hagyjuk kihűlni.



Ízesíthetjük is ezt a finom tésztát. Receptekért KLIKK IDE!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése