2014. február 20., csütörtök

Töltött cukkini


.... valami fincsire vágytam. 
Vegán lelkületűek is elkészíthetik. :)

Elkészítéshez szükséges:

3 db cukkini
6 dkg reszelt sajt
1 zacskó gyors rizs ( hagyományos rizs is megfelel)
30 dkg darált sertéshús ( vegán lelkületűek tofuval, szójával, vagy gombával helyettesíthetik. )
2 db gomba
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
paradicsompüré
paradicsom
petrezselyemzöld
bazsalikom
oregano
olaj/zsír
bors
só / ételízesítő

ELKÉSZÍTÉS

1. A rizst felrakjuk főni, majd ha elkészül, hagyjuk kihűlni.


2. Az apróra vágott vöröshagymát, kevés zsíron/olajon megdinszteljük.


3. A dinsztelt vöröshagymához hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a darált húst.


4. Amikor a hús kifehéredett, hozzá adjuk az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk.


5. Paradicsompürét adunk hozzá, és kb. 1 dl vizet. 
( A víz mennyisége, a paradicsompüré sűrűségétől függ.)


6. Hozzáadjuk a kockára vágott, hámozott paradicsomot. 
(Kóstolásnál, ha savasnak érezzük a mártás ízét, cukorral tudjuk korrigálni az ízeket.)


7. Az apróra vágott petrezselymet, ízlés szerint oreganot, bazsalikomot 
adunk hozzá, és készre főzzük.
(Amennyiben híg maradt a mártás, sűrűsödésig forraljuk.)
A főzés befejeztével, hagyjuk kihűlni.


8. A cukkiniket megmossuk, majd a végeit levágjuk. Hosszában kettévágjuk, majd egy kiskanál segítségével a közepét kikaparjuk.
A mélyedésekbe sót/ételízesítőt szórunk, és állni hagyjuk minimum 15 percig.
 ( Bátran sózzuk, nem lesz probléma.)





9.A húsos-paradicsomos szószt, összekeverjük a kihűlt rizzsel. 
(Szükség szerint, ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal, oreganoval.) 


10. A sütőt előmelegítjük 150-160 °C hőmérsékletre (gázos sütőnél, közepes lángon).
A pihentetett cukkinikből kiöntjük a keletkezett nedvességet, és egy tepsibe tesszük.
A mélyedésekbe halmozzuk a rizses tölteléket, majd fóliával letakarva, 20-25 percig sütjük.
( Amikor kezd a cukkini széle "üvegesedni", akkor lesz megfelelő az állaga.)


11. A hús tetejére tesszük a reszelt sajtot, majd vissza tesszük a sütőbe. 
Addig sütjük, amíg a sajt piros nem lesz.



12. Paradicsom szeletekkel tálaljuk, tejfölt, és friss kenyeret kínálunk hozzá.



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése