2014. március 13., csütörtök

Graham kenyér


... a pék szakmában tett kalandozás, egyik állomása.

Elkészítéshez szükséges:

300 g liszt (BL80)
100 g graham liszt
100 g kovász
2 g élesztő
16 g só
20 g zsiradék ( én olíva olajat használtam )
1 csipet cukor
2,5 - 3 dl langyos víz

ELKÉSZÍTÉS

1. Egy deci langyos vízben oldjuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá a az élesztőt. 
Letakarjuk, majd félretesszük.
Egy műanyag tálat tegyünk a mérlegre, és egymás után, mérjük bele az alapanyagokat.
(A vizet még ne adjuk hozzá!)



3. Amikor elkészültünk a kiméréssel, hozzá adjuk az élesztőt.
(Akkor jó az élesztő, ha megjelennek a buborékok a tetején.)


4. A lisztes, élesztős keveréket, elkezdjük gyúrni. Közben, szükség szerint, adjunk hozzá vizet.
Akkor jó a tészta, ha selymes tapintásúvá válik, és elválik az edény falától.
( Konyhai robotgépet is lehet használni, akkor nem annyira fárasztó. )
A tésztát lisztezett asztalon, vagy deszkán átgyúrjuk, majd egy lisztezett tálba tesszük,
és konyharuhával letakarjuk.



5. Meleg helyen, kétszeresére hagyjuk kelni a tésztát.
(Én a sütőbe szoktam betenni, kis lángon 3-5 percig melegítem a sütőt, majd elzárom. 
Körülbelül 2 órára, nyugodtan megfeledkezhetünk róla.)


6. Mikor megkelt a tészta, kivesszük, és átgyúrjuk.
(Ilyenkor kijön belőle minden gáz, így sűrűbb, rugalmasabb kenyeret kapunk.)
A tésztát, kívánt alakúra formázzuk.
(Én kis cipókat formáztam, így nem kell a szendvics készítésnél szeletelgetni. :) )
Egy sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük a formázott tésztát, és addig hagyjuk pihenni, 
amíg a sütő bemelegszik.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, ami gázos sütőnél, kb. 3/4 lángot jelent.
( A sütő aljába tegyünk egy üres tepsit, amiben majd vizet forralunk.)



7. 8-10 perc elteltével a sütő felmelegszik, és a tészta elkezd megkelni.
Ekkor lemossuk a tészta tetejéről a lisztet egy kis vízzel.
 ( Használjunk ecsetet, vagy csak nedves kézzel simítsuk át párszor.)
A mosást követően, éles késsel vágjuk be a tészta tetejét. 
(Ezzel fogjuk meghatározni, milyen lesz a kenyér kinézete.)


8. Egy pohárba tegyünk ~ fél deciliter langyos vizet.
A sütő kinyitásakor, ezt a vizet öntsük az üres tepsibe, majd tegyük be a kenyeret.
2 perc elteltével, vegyük le 160°C-ra a hőmérsékletet, és így süssük készre.
Aki szereti a ropogós héjat, a sütés vége előtt 1-2 perccel, ismét kenje át vízzel a kenyér tetejét, 
majd fejezze be a sütést.
Hogy honnan tudjuk, mikor lesz vége a sütésnek? 
Amikor a kenyér színe, megfelel számunkra, tehát eléggé megbarnult.


Rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
(Ha nem rácson hagyjuk kihűlni, akkor "beizzadhat" a kenyér alja, 
ezzel romlik a kenyér íze, állaga, és eltarthatósága.)

Bármilyen kérdésetek merülne fel, kérlek írjátok le, és állok rendelkezésetekre.
Szívesen fogadnám, ha elkészítéskor egy képet készítenétek, és feltöltenétek ide.
Előre is köszönöm szépen.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése