... egy klasszikus, és nagy kedvenc.
Elkészítéshez szükséges:
50 dkg sertés darált hús ( használhatunk csirkét vagy pulykát is)
15 dkg rizs
1 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 doboz paradicsompüré
petrezselyemzöld
olaj
pirospaprika
liszt
cukor
só
bors
ELKÉSZÍTÉS
1. Fazékba vizet forralunk ( kb 2 litert), majd forrás után, ételízesítőt teszünk bele.
( Kóstoljuk meg, és kellemesen sósra ízesítsük.)
A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük.
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet,
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet,
sót és borsot, és a dinsztelt hagymát.
Alaposan összedolgozzuk, majd kis gombócokat formázunk.
2. A forrásban lévő vízbe, óvatosan tegyük bele a gombócokat,
majd (a gombócok méretétől függően) főzzük 20-30 percig.
Figyeljünk rá, hogy ne bugyogjon a főzővíz, különben szétesnek a gombócok.
( Hústűvel ellenőrizhetjük, hogy megfőttek e a gombócok. Amennyiben könnyen beleszúródik, megfőttek a gombócok.)
3. A megfőtt gombócokat szedjük ki, de ne öntsük ki a főzőlevet.
Öt evőkanál olajon, 4 evőkanál liszttel, rántást készítünk. A rántáshoz hozzáadjuk a paradicsompürét, és 1 kanál pirospaprikát.
5. Alaposan elkeverjük, majd a gombócok főzővizével folyamatos keverés mellett,
mártást készítünk belőle. Cukorral a savasságát korrigáljuk.
( Lehetőleg habverőt használjunk, így kisebb a csomósodás veszélye.)
6. A mártást kiforraljuk, majd kanál segítségével tegyük bele a gombócokat.
7. Tálaláskor adhatunk hozzá burgonyapürét, vagy sós burgonyát.
( Nálunk egy kis friss, házi kenyér volt a "köret". )
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése