2014. március 7., péntek

Paradicsomos húsgombóc


... egy klasszikus, és nagy kedvenc.

Elkészítéshez szükséges:

50 dkg sertés darált hús ( használhatunk csirkét vagy pulykát is)
15 dkg rizs
1 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 doboz paradicsompüré
petrezselyemzöld
olaj
pirospaprika
liszt
cukor

bors

ELKÉSZÍTÉS

1. Fazékba vizet forralunk ( kb 2 litert), majd forrás után, ételízesítőt teszünk bele. 
( Kóstoljuk meg, és kellemesen sósra ízesítsük.) 
A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. 
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet, 
sót és borsot, és a dinsztelt hagymát.
Alaposan összedolgozzuk, majd kis gombócokat formázunk.



2. A forrásban lévő vízbe, óvatosan tegyük bele a gombócokat, 
majd (a gombócok méretétől függően) főzzük 20-30 percig. 
Figyeljünk rá, hogy ne bugyogjon a főzővíz, különben szétesnek a gombócok.
 ( Hústűvel ellenőrizhetjük, hogy megfőttek e a gombócok. Amennyiben könnyen beleszúródik, megfőttek a gombócok.)


3. A megfőtt gombócokat szedjük ki, de ne öntsük ki a főzőlevet.
Öt evőkanál olajon, 4 evőkanál liszttel, rántást készítünk. A rántáshoz hozzáadjuk a paradicsompürét, és 1 kanál pirospaprikát.


5. Alaposan elkeverjük, majd a gombócok főzővizével folyamatos keverés mellett, 
mártást készítünk belőle. Cukorral a savasságát korrigáljuk.
( Lehetőleg habverőt használjunk, így kisebb a csomósodás veszélye.)


6. A mártást kiforraljuk, majd kanál segítségével tegyük bele a gombócokat.



7. Tálaláskor adhatunk hozzá burgonyapürét, vagy sós burgonyát.
( Nálunk egy kis friss, házi kenyér volt a "köret". )


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése