2014. március 6., csütörtök

Házi kenyér


... ez egy olyan része az ételkészítésnek, ami egy kicsit távol állt tőlem .... eddig.
Kezdeti próbálkozásaim alapján, összeállt a kép, egy igazán  jó kenyérhez. Íme.

Elkészítéshez szükséges:

400 g liszt
3 g élesztő
150 g kovász
1 teáskanál só
4 g zsiradék (vaj, olivaolaj, vagy zsír)
1 csipet cukor
meleg víz

ELKÉSZÍTÉS

1. Az élesztőt, 1 dl langyos vízben elkeverem a cukorral, és meleg helyre teszem.



2. A többi alapanyagot, egy keverő tálba tesszük, és hozzá adjuk a felfutott élesztőt.
Lágy tésztát kell hogy kapjunk (szükség esetén, lisztet még adhatunk hozzá)
Egy lisztezett tálban letakarva, kétszeres méretűre kelesztünk.
Ez kb. 30 perc, majd átdolgozzuk a tésztát, és ismét pihentetjük.



3. Újabb 30 perc után, formázzuk, majd egy lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
A tetejét langyos vízzel lemossuk, és éles késsel bevágjuk.



4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél, 3/4 lángon).
A sütő aljába tegyünk egy üres tepsit.


5. Amikor a sütő felmelegedett, a kenyeret betesszük, és az előre berakott tepsibe, 
öntsünk fél deci vizet.
(Ettől gőz lesz a sütőben, és jobban feljön a kenyér.)
Amikor a kenyér már szép piros, kivesszük,átkenjük vízzel a tetejét, és vissza tesszük a sütőbe. (Ettől lesz fényes a kenyér.)


6. A sütés végén, egy rácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni.
(Mit is mondjak ..... becserepesedett a teteje, könnyű, lágy lett a belseje. )


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése