... ez egy olyan része az ételkészítésnek, ami egy kicsit távol állt tőlem .... eddig.
Kezdeti próbálkozásaim alapján, összeállt a kép, egy igazán jó kenyérhez. Íme.
Elkészítéshez szükséges:
400 g liszt
3 g élesztő
150 g kovász
1 teáskanál só
4 g zsiradék (vaj, olivaolaj, vagy zsír)
1 csipet cukor
meleg víz
ELKÉSZÍTÉS
1. Az élesztőt, 1 dl langyos vízben elkeverem a cukorral, és meleg helyre teszem.
2. A többi alapanyagot, egy keverő tálba tesszük, és hozzá adjuk a felfutott élesztőt.
Lágy tésztát kell hogy kapjunk (szükség esetén, lisztet még adhatunk hozzá).
Egy lisztezett tálban letakarva, kétszeres méretűre kelesztünk.
Egy lisztezett tálban letakarva, kétszeres méretűre kelesztünk.
Ez kb. 30 perc, majd átdolgozzuk a tésztát, és ismét pihentetjük.
3. Újabb 30 perc után, formázzuk, majd egy lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
A tetejét langyos vízzel lemossuk, és éles késsel bevágjuk.
4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél, 3/4 lángon).
A sütő aljába tegyünk egy üres tepsit.
5. Amikor a sütő felmelegedett, a kenyeret betesszük, és az előre berakott tepsibe,
öntsünk fél deci vizet.
öntsünk fél deci vizet.
(Ettől gőz lesz a sütőben, és jobban feljön a kenyér.)
Amikor a kenyér már szép piros, kivesszük,átkenjük vízzel a tetejét, és vissza tesszük a sütőbe. (Ettől lesz fényes a kenyér.)
6. A sütés végén, egy rácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni.
(Mit is mondjak ..... becserepesedett a teteje, könnyű, lágy lett a belseje. )
(Mit is mondjak ..... becserepesedett a teteje, könnyű, lágy lett a belseje. )
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése