2014. április 9., szerda

Gyümölcsös kosár


....  egy hirtelen ötlettől vezérelve, felhasználtuk a maradék almát, és narancsot.
      Íme az eredménye.

Elkészítéshez szükséges:
(4 adag - 8 kosár )


2  db közepes alma
1 db közepes narancs
15 dkg vaj, vagy margarin
30 dkg darált háztartási keksz.
2 tojás sárgája
2 evőkanál cukor (én barna cukrot használtam)
3 db szegfűszeg
1/2 kávéskanál fahéj




ELKÉSZÍTÉS

1.  Az almákat meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat, és  fél centis kockára vágjuk.
A narancs levét kifacsarjuk.
3 dkg vajat egy edénybe teszünk, és felolvasztjuk. 
Hozzáadjuk az almát, és a cukrot.




2.  Amikor elolvad a cukor, hozzá adjuk a narancslevet, szegfűszeget, és a fahéjat,
majd sziruposra főzzük.
( Akkor lesz szirupos, ha hasonlít a folyékony méz sűrűségére.)
Amint elkészül, félretesszük hűlni.



3. Vajazzuk ki a sütőformát. 
( Nincs külön formám, így a muffin sütőt használtam erre a célra.)



4. A darált háztartási kekszet, elmorzsoljuk a maradék vajjal. 
Amikor elmorzsoltuk, adjuk hozzá a tojás sárgáját, 
és gyúrjuk egy közepesen kemény tésztává.
( Ha túl lágy, adjunk hozzá még darált kekszet, ha pedig túl kemény, akkor kevés tejet.)




5. A tésztát osszuk 9 részre. 8 részből alakítsunk ki a formában kis kosárkákat, és töltsük meg az almás töltelékkel. Amikor megtöltöttük, morzsoljuk a tetejére, a megmaradt tésztát.
( Én mindegyik tetejére tettem 2 csipet barna cukrot is.)
( A tojás fehérjéből készíthetünk habot, és a sütés felénél, rárakhatjuk a sütemény tetejére. )





6. 120°C-ra előmelegített sütőben, barnulásig sütjük (szárítjuk) a kosárkákat.
( Lényeg, hogy a tészta száradjon, és ne süljön. Ezen a hőfokon, kb 10-12 perc. )




7. Formában hagyjuk kihűlni, majd tányérra tesszük, porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Készíthetjük pudinggal, dióval, mákkal, vagy más gyümölccsel is.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése