... gondoltam, kipróbálom ezt is ..... nem bántam meg. :)
Elkészítéshez szükséges:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
15 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
2 tojás
1 evőkanál méz
1 kávéskanál vanília aroma
1 vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 csipet só
1 citrom, vagy narancs reszelt héja
2 evőkanál kakaópor
mazsola ízlés szerint (alap esetben 5 dkg )
Elkészítéshez szükséges:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
15 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
2 tojás
1 evőkanál méz
1 kávéskanál vanília aroma
1 vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 csipet só
1 citrom, vagy narancs reszelt héja
2 evőkanál kakaópor
mazsola ízlés szerint (alap esetben 5 dkg )
ELKÉSZÍTÉS
1. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a mézet, és 1 kanál lisztet.
Egy tányérral lefedjük, és félre tesszük.
A kakaópor, és a mazsola kivételével, minden alapanyagot egy tálba mérünk,
és hozzá adjuk a felfuttatott élesztőt.
2. A tésztát jól eldolgozzuk, majd két részre szedjük.
3. Az egyik részhez, hozzá keverjük a kakaóport, és a mazsolát.
(A mazsolát kihagytam, mert nálunk csak Én szeretem.)
4. Mindkét tésztát, meleg helyen, kétszeresére kelesztjük.
5. A megkelt tésztákat, kézzel kilapítjuk, egyforma méretűre.
A kakaós lapot rátesszük a vaníliásra, és feltekerjük a hosszanti oldal felől.
6. A feltekert tésztát, megcsavarjuk (mint mosás után a ruhát),
és egy kivajazott kuglóf formába tesszük.
7. Egy folpack-kal letakarva, meleg helyen, kétszeresére kelesztjük.
8. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázos sütőnél, kb. közepes lángon),
és 30-35 perc alatt, készre sütjük.
(Sütés felénél, ha nagyon barnul a kuglóf teteje, fedjük be alufóliával.)
Hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült e már.
Lehetőség szerint, a formában hagyjuk, teljes kihűlésig.
9. Egy tálra fordítjuk, és megszórjuk porcukorral.
(Ha nagyon ferde, vágjuk egyenesre az alját.)
Lekvárral, vanília öntettel, vagy narancsos vajjal
(olvasztott vaj+ narancslé, 1:1 arányban)
tálaljuk.
Mellé kakaót, karamellás tejet, vagy forró csokit kínálunk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése