... keleti ételek, elengedhetetlen ízesítője, ezáltal a vegán étkezés, egyik meghatározója.
Otthon elkészítve olcsó, és széles körben felhasználható.
Elkészítéshez szükséges:
10 dkg szezámmag
3 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
só
ELKÉSZÍTÉS
1. Egy száraz serpenyőt felteszünk a tűzhelyre, és beletesszük a szezámmagot.
Folyamatos keverés mellett (közepes lángon) enyhén megpirítjuk.
Akkor jó, ha a szezámmag színe, enyhén elkezd "barnulni",
és átható illata, bejárja a konyhát. :)
(Nagyon ügyeljünk arra, hogy a szemek ne barnuljanak meg, mert akkor keserű lesz az íze.)
2. Amikor elkészült, javaslom, hogy egy (fém)tálba öntsük át, és hagyjuk kihülni.
(Erre azért van szükség, mert a serpenyőben, az alsó réteg még "utósül" a serpenyő melegétől.)
Amennyiben van egy kis segítség, hűlés közben kevergessük,
így hatékonyabb a hűtési folyamat. :)
3. A kihűlt magokat, egy kávédarálóba tegyük bele, és daráljuk liszt jellegűre.
Figyeljünk arra, hogy ha sokáig daráljuk, a szezámmagból az olaj kicsapódik,
és összeáll a keverék.
(Persze ebben az esetben sem kell megijedni, nem kell kidobni,
csak macerásabb kikaparni a darálóból.)
4. Egy üvegbe tesszük, és hozzá adjuk az olívaolajat.
(Amennyiben a többi alapanyagot nem keverjük hozzá,
ebben a formában, hetekig eltartható a hűtőben.)
Amennyiben pár napon belül felhasználjuk, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát,
a fél citrom levét, és ízlés szerint sózzuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése