2014. április 11., péntek

Tahini - szezámmag krém


... keleti ételek, elengedhetetlen ízesítője, ezáltal a vegán étkezés, egyik meghatározója.
    Otthon elkészítve olcsó, és széles körben felhasználható.

Elkészítéshez szükséges:

10 dkg szezámmag
3 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)


ELKÉSZÍTÉS

1. Egy száraz serpenyőt felteszünk a tűzhelyre, és beletesszük a szezámmagot.
Folyamatos keverés mellett (közepes lángon) enyhén megpirítjuk.
Akkor jó, ha a szezámmag színe, enyhén elkezd "barnulni", 
és átható illata, bejárja a konyhát. :)
(Nagyon ügyeljünk arra, hogy a szemek ne barnuljanak meg, mert akkor keserű lesz az íze.)


2. Amikor elkészült, javaslom, hogy egy (fém)tálba öntsük át, és hagyjuk kihülni.
(Erre azért van szükség, mert a serpenyőben, az alsó réteg még "utósül" a serpenyő melegétől.)
Amennyiben van egy kis segítség, hűlés közben kevergessük, 
így hatékonyabb a hűtési folyamat. :)


3. A kihűlt magokat, egy kávédarálóba tegyük bele, és daráljuk liszt jellegűre. 
Figyeljünk arra, hogy ha sokáig daráljuk, a szezámmagból az olaj kicsapódik, 
és összeáll a keverék. 
(Persze ebben az esetben sem kell megijedni, nem kell kidobni,
csak macerásabb kikaparni a darálóból.)




4. Egy üvegbe tesszük, és hozzá adjuk az olívaolajat. 
(Amennyiben a többi alapanyagot nem keverjük hozzá, 
ebben a formában, hetekig eltartható a hűtőben.)




Amennyiben pár napon belül felhasználjuk, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 
a fél citrom levét, és ízlés szerint sózzuk.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése