2014. május 28., szerda

Vega-tepertős pogácsa

... paradoxon, de meglepő, mennyire hasonlít a tepertős pogácsára. 
    10 emberből, 8 azt mondta "finom ez a tepertős pogi"..... aztán meg csak jött az ámulat. :)

Elkészítéshez szükséges:

70 dkg liszt
25 dkg sütő margarin
5 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál tejföl
5 evőkanál tahini (szezámmag krém - fokhagyma, és citrom nélkül!!!)
1 evőkanál pirított hagyma
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor vagy méz
1 tojás 

ELKÉSZÍTÉS

1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzá adjuk a mézet, és 1 evőkanál lisztet.
Tányérral lefedjük, és meleg helyen felfuttatjuk. 


2. A lisztet, sót, és a margarint elmorzsoljuk.
( Egy zsemlemorzsa jellegű tésztát kell hogy kapjunk.)


3. A vajas liszthez hozzáadjuk a tejfölt és az élesztőt, majd eldolgozzuk. 
(Ha túl lágy a tészta, adjunk még hozzá, egy kevés lisztet.)
Lefedve, meleg helyen, kétszeresére kelesztjük.



4. Kelesztés után, 0,5 cm vastagra nyújtjuk.



5. A kinyújtott tésztát megkenjük tahini (szezámmag krém) krémmel 
(ettől lesz "tepertő" íze a tésztának),
és megszórjuk pirított hagymával 
(ez adja a tepertő darabkák látszatát, és ropogósságát ).



(Természetesen, közben ellenőrizzük az alapanyag ízét. :))

6. Az elkészült tésztát feltekerjük, hosszában kinyújtjuk, majd 3 részbe hajtjuk.





7. Hajtogatás után, 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét egy éles késsel bekockázzuk, és egy szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. 





8. A kiszaggatott pogácsákat, egy sütőpapíros tepsibe tesszük, 
és a tetejét megkenjük a felvert tojással.
Sütőt bekapcsoljuk, 180°C körül ( hagyományos sütőnél 3/4 láng ).
( A melegedés ideje alatt, az első adag pogácsa pihen.   
... de folytassuk a szaggatást. :))


9. Az előmelegített sütőben, a kívánt színűre sütjük a pogácsákat.


10. Pár percig hagyjuk hűlni, majd tegyük egy tálba.
( Amikor már kihűlt, takarjuk le, így nem szárad ki.)
A minőségellenőrnek mindenképpen adjunk teret, hogy ellenőrizhesse a terméket. :)



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése