2014. november 29., szombat

Mediterrán lepény

... Gyorsan elkészíthető tészta, mely elengedhetetlen kelléke a mártogatós ételeknek.

Elkészítéshez szükséges:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg rozsliszt
1 csipet élesztő
1 teáskanál méz
1 csipet oregánó
1 csipet bazsalikom
3cl olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

1. Az élesztőt és a mézet, 1 dl meleg vízben elkeverjük.
A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, és felöntjük az élesztős vízzel.
Hozzá adjuk az olívaolajat, és összeállítjuk a tésztát.
( Szükség szerint, vizet adhatunk hozzá.)


2. Egy közepesen kemény, jól formálható tésztát kell hogy kapjunk.
Egy frissen tartó fóliával letakarjuk, és fél órát pihentetjük.


3. Pihentetés után, 8 egyenlő részre osztjuk, és golyókat formálunk a tésztából.
(Formázás közben, kenjük be olajjal a külső részét a golyóknak.)



4. Két frissen tartó fólia között, 2-3 mm vastagra nyújtjuk.
(Nyújthatjuk vékonyabbra is.)





5. Serpenyőt forrósítunk, és zsiradék használata nélkül, 
megsütjük a lepények mindkét oldalát.
(Süthetjük sütőben is, pitához hasonlóan.)




6. Az elkészült lepényeket, egy konyharuhával fedett tálban tároljuk, amíg ki nem hűl.
( Konyharuhát, vagy papírtörlőt tegyünk alá, hogy a lecsapódó párát, ne szívja magába az alsó.)
Kihűlés után, nylon zacskóban, napokig friss marad.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése