2015. szeptember 26., szombat

Cukkinis rakott csirke

... Egy kis internetes keresgélés, és a kollégákkal történt diskurzus szüleménye. :)
Ragyogóan felhasználható ezzel a recepttel, az előző napi maradék főtt tészta.


Elkészítéshez szükséges:
6 személy részére

30 dkg csirkemell 
25 dkg durum tészta (bármilyen tészta megfelelő)
1 közepes cukkini
10 dkg szeletelt, házi füstölt sonka (bármilyen sonka megfelel, de lehetőleg füstölt legyen)
1 kis fej lila-, vagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db kis pritamin paprika.
15 dkg sajt
5 dkg vaj
2 dl tejszín
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 csomag petrezselyemzöld
3 db friss bazsalikom levél (vagy 3 csipet szárított)
zsemlemorzsa
citromlé
bors



ELKÉSZÍTÉS


1. Egy közepes méretű tepsit vajazzunk ki, majd zsemle morzsázzuk.


2. A tésztát, enyhén sós vízben főzzük ki, majd alaposan csepegtessük le.


3. A hagymákat vágjuk apróra. A megtisztított cukkinit, és a pritamin paprikát, 
vágjuk kis kockákra. 
A sonkát szintén kockázzuk fel. A csirkemellet vágjuk csíkokra.
 (Penne tészta méretűre vágjuk. Figyeljünk arra, hogy a rostokra merőleges legyen a vágás.)




4. A maradék vajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott 
cukkinit, pritamin paprikát, és 4-5 percig dinszteljük, közepes lángon.
(Lényeg, hogy a cukkini összeessen, és a leve elforrjon.)



5. A dinsztelt cukkinihez, adjuk hozzá a csirkemell csíkokat, és a sonka kockákat.


6. Amikor a csirkemell kifehéredik, szórjuk rá a lisztet, és keverjük el.


7. A tejfölhöz adjunk 1 dl vizet, és alaposan keverjük el.
Ezzel öntjük fel a lisztes csirkés keveréket, majd csomómentesre keverjük.
Hozzá adjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a bazsalikomot.
Kis lángon, 1-2 percet főzzük, majd hozzá adjuk a tejszínt, 
10 dkg apróra vágott (vagy reszelt) sajtot.
Sóval, borssal citromlével ízesítjük.
( Mártás sűrűségű legyen, szükség szerint, egy kevés vízzel hígíthatjuk.)


8. A lecsepegtetett tésztát, a zsemlemorzsás tepsibe tesszük, majd ráöntjük a tejszínes csirkét.
Óvatosan a tepsit "odacsapkodjuk" a munkalaphoz, így egyenletesen elterül a mártás, 
és befolyik a tészta közé.
A tetejét megszórjuk  egy kevés zsemlemorzsával, és a maradék reszelt sajttal. 
(Zsemlemorzsától egyenletesen barnul a teteje. Én egy kis szezámmagot is tettem rá.)



9. 180°C-os előmelegített sütőben, pirosra sütjük.


10. Sütés után, 10-15 percet pihentetjük, majd ízlés szerint tálaljuk.




Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése