2024. február 9., péntek

Répás - grízes süti

Jött egy gyors gondolat, ami nem hagyott nyugodni. TEJBEGRÍZ ... na de ne legyen olyan egyszerű, mint azt megszoktuk. Legyen sütibe ... de milyen legyen a tészta ... pár nap morfondírozás eredménye, ez a süti. :)

10 szelethez
(100 g – 210 kcal)

Tészta elkészítéséhez szükséges:

200 g            liszt
2 db              tojás
150 g            vaj
200 g            cukor
250 g            sárgarépa
9 g                sütőpor (2 teáskanál)
8 g                vaníliás cukor (1 csomag)
1 egész         narancs reszelt héja
1 csipet         
1 csipet         őrölt fahéj
1 csipet         őrölt szegfűszeg
150 g             sárgabarack lekvár (kész tésztalap kenéséhez)


Krém elkészítéséhez szükséges:

40 g               vaníliás pudingpor (1 zacskó)
7 dl                tej (1,5%)
50 g               cukor
8 g                 vaníliás cukor (1 csomag)
80 g               búzadara
75 g               méz
1 csipet         

ELKÉSZÍTÉS

Tészta

Puha vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük.


Hozzá adjuk a lisztet, sót és a sütőport, majd alaposan elkeverjük.



Lereszelt sárgarépát (nem nyomkodjuk ki) és a narancs héját, 
egy csipet fahéjjal és szegfűszeggel hozzáadjuk a tésztánkhoz, és alaposan elkeverjük.


Én egy 30x20 cm-es, zsírpapírral bélelt tepsibe tettem, 
és 180°C-on 25 perc alatt készre sütöttem.
(Tűpróbával ellenőrizni.)




Pudingos gríz

A pudingport, sót és a cukrot, 1dl tejjel elkeverünk.
A maradék tejet felforraljuk, és bele tesszük a búzadarát. 


Amikor újra felforr, hozzá keverjük a pudingporos keveréket. 
Folyamatos keverés mellett újra forrásig főzzük. 

Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni. 
Felhasználás előtt hozzá adjuk a mézet, és alaposan elkeverjük.



Sütemény összeállítása

A megsütött tészta lapot, három egyenlő darabra vágom.


A lapokat megkenem baracklekvárral. 


Ráteszem a pudingos gríz egy részét, majd egyenletesen elkenem. 


Ráteszem a következő tészta lapot, úgy hogy a 
lekváros fele érintkezzen a grízes résszel. 


A felső lapot szintén megkenem lekvárral. 


Mehet rá a pudingos gríz, és az utolsó tészta lap.




Tetejét díszíthetjük a maradék pudingos grízzel, lekvárral, 
fehér- vagy étcsokival, kakaóporral, vagy gyümölcsökkel.




Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése