2014. február 28., péntek

Halmozott karfiol


..... most komolyan ...... adtam volna neki a rakott, vagy a csőben sült nevet?!?!?! :)

Elkészítéshez szükséges:

1 fej karfiol
5-6 szem burgonya
4 tojás
1 liter tej
3 gerezd fokhagyma, vagy 4 evőkanál olajos fokhagyma
10 dkg vaj
6 dkg reszelt sajt
liszt
zsemlemorzsa
szerecsendió
fehér bors (jó a fekete is)
só/ételízesítő

ELKÉSZÍTÉS

1. A burgonyát megmossuk, és sós vízben, héjában megfőzzük.
A karfiolt rózsáira szedjük, majd ezt is sós/ételízesítős vízben, megfőzzük.
A tojásokat forrásban lévő vízbe rakva, minimum 7 percig főzzük.
( Ne feledjük, hogy a sót/ételízesítőt, csak forrás után tegyünk a zöldségekhez, 
mert így gyorsabban forr fel a víz.)


2. A megfőtt burgonyát hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk.
A tojásokat, szintén hideg vízbe rakjuk, majd erről is eltávolítjuk a héját.
(Főzés után, ha azonnal hideg vízbe tesszük, sokkal könnyebben 
eltávolíthatjuk a héját, nem fog "rásülni" a burgonyára/tojásra.)
 A karfiolt szűrőbe öntjük, és erre is hideg vizet öntünk, majd lecsepegtetjük.
( Zöldségeknél, tésztáknál, ha hideg vízzel "lejegeljük", megáll a főzésben. Az utó-főzés nem rontja el az állagot.)


4. Egy közepes tepsit kivajazunk,  zsemle morzsázunk.
A maradék vajat felolvasztjuk, és a lisztből, tejből, és fűszerekből, besamel mártást készítünk.
A fokhagymát összezúzzuk, és a tej hozzáadásakor a besamelbe keverjük.
( Ebben az esetben, az olajos fokhagyma nagyon praktikus.)


5. A sütőt előmelegítjük, 160-180°C-ra (gáztűzhely esetén, közepes lángon).



6. A tepsi aljába rakjuk, a vékony szeletekre vágott a burgonyát.


7. A burgonya tetejére teszünk egy kevés besamel mártást, 
majd rátesszük a karikára vágott tojást.



8. A tojás tetejére tesszük a lecsöpögtetett karfiolt, majd a 
maradék besamel mártással befedjük.



9. A besamel tetejére rászórjuk a reszelt sajtot, és megszórjuk zsemle morzsával.
( Zsemlemorzsától egy ropogós réteg lesz az étel tetején.)


10. A tepsit betesszük az előmelegített sütőbe, és pirosra sütjük.
Tálalás előtt, 10-15 percig hagyjuk pihenni/hűlni.


11. Tálalásnál tejföllel, vagy joghurttal kínáljuk.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése