2013. november 27., szerda

Túrós-sajtos pogácsa

"... nem hittem, hogy ilyen isteni lesz ...... :)"


Elkészítéséhez szükséges:
70 dkg liszt
25 dkg sütő margarin
50 dkg túró
5 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál tejföl
20 dkg sajt (reszelni való)
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojás 


ELKÉSZÍTÉS

1. Langyos tejbe belekeverem a cukrot, és az élesztőt, majd meleg helyre teszem.


2. A lisztet és a sót, egy tálba teszem. Hozzáteszem a margarint, és elmorzsolom a lisztes keverékkel.
( Olyannak kell lennie, mint a császármorzsa. :) )


3. A margarinos keverékhez hozzá adjuk a túrót, tejfölt, és a felfuttatott élesztőt.
Jól összedolgozzuk, és  konyharuhával letakarva 1/2 órát pihentetjük.


4. Pihentetés után, 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 
és a reszelt sajt 3/4 részét rászórjuk, majd feltekerjük.


5. A tekercset ellapítjuk, majd 3 részbe hajtjuk.
A hajtogatást követően, újjnyi vastagra nyújtjuk.


6. A tészta tetejét bevágdossuk, majd kis méretű, kb 2 cm átmérőjű
formával kiszaggatjuk.
( Én erre egy röviditalos poharat szoktam használni.)


7. Enyhén lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kiszúrt pogácsákat.
Az egész tojást felverjük, megkenjük a pogácsák tetejét, majd egy csipet sajtot teszünk rá.
( Figyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon le a pogácsa oldalán, mert akkor nem "jön fel" a pogi.)
Sütőt bekapcsoljuk, 180°C körül ( hagyományos sütőnél 3/4 láng ).
 A melegedés ideje alatt, az első adag pogácsa pihen.   
... de folytassuk a szaggatást. :)


8. A meleg sütőbe betesszük az első adag pogácsát, és addig sütjük, míg a pogácsa felső része, 
el nem kezd barnulni. Ameddig az egyik tepsi pogácsa sül, addig a következő pihen.
( Ne süssük nagyon barnára, mert kiszárad! )


9. Tálba halmozva tálaljuk.




Jó étvágyat! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése