2013. december 21., szombat

Bejgli


.... azt hiszem, életem legjobb bejglijét hoztam ma össze.
Imádom, ahogy a töltelékben szinte elveszik a tészta, és csak a külső ropogós 
burok tartja össze a fincsi tölteléket. 


Elkészítéshez szükséges:
(6 rúd bejglihez)
1 kg liszt
25 dkg margarin
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
8 dkg porcukor
3 dl tej
1 egész tojás
3 tojás sárgája a kenéshez
1 csipet só

Diós töltelékhez:
(3 rúd bejglihez)
40 dkg darált dió
30 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 reszelt alma
1 marék mazsola
2 dl víz
kandírozott narancshéj.
1 kanál baracklekvár
zsemlemorzsa

Mákos töltelékhez:
(3 rúd bejglihez)
40 dkg darált mák
30 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 reszelt alma
5 dkg mazsola
2 dl víz
reszelt citromhéj
1 kanál baracklekvár
zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉS

1. Egy nagy edénybe teszünk 2dl langyos tejet, 1 evőkanál cukrot, és elkeverjük benne az élesztőt. ( Meleg helyen, 8-10 perc alatt felfut.)
Egy tálba tesszük a tésztához szükséges lisztet, szitált porcukrot, margarint, sót, zsírt, 
és kézzel egyenletesre elmorzsoljuk.



 2. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk.
Szükség esetén, tejet adhatunk még hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Az elkészült tésztát, minimum 1 órára, hideg helyre (hűtőbe) rakjuk, pihenni.


3. A tészta pihenéséig, elkezdjük a tölteléket.
( Én csak diósat készítettem, de azonos az elkészítésmódja.)
Az almákat lereszeljük. A vizet felmelegítjük, és hozzá adjuk a cukrot.
A kandírozott narancs héjat, apró kockára vágom, és a tisztított mazsolával együtt, 
a cukorszirupba teszem (2 percig hagyjuk állni benne).
( Kandírozott narancs: Narancs héjáról eltávolítjuk a fehér részt, és cukorszirupban üvegesre főzzük. Hűtőben, a cukros lében, sokáig eláll.)




 4. A darált dióhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot, mazsolás szirupot, a lekvárt, és az almát (előtte kicsit kinyomkodjuk ). Az egészet, jól elkeverjük.



5. A hűtőből kivesszük a tésztát, és 6 egyenlő részre vágjuk. A tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk, és a széléig megkenjük a töltelékkel. A kenés végeztével, zsemlemorzsával megszórjuk.


6. A tészta rövidebbik oldalán, 1-1 centire felhajtjuk, hogy ne jöjjön ki a töltelék, 
ha feltekerjük a tésztát.
A hosszabbik oldalon, elkezdjük feltekerni. 


7. A feltekert rudakat, enyhén kizsírozott tepsibe tesszük, és megkenjük tojás sárgájával. Állni hagyjuk, amíg a tojás meg nem szárad, majd ismét bekenjük egy soron tojással.
(Sütés előtt, a bejglit megszurkáljuk, hogy kijöjjön a gőz.
Javaslom a hústű használatát, mert azzal
mélyebben lehet megszurkálni.)



8. Mérsékelten meleg sütőben (160-170°C), barnára sütjük.


9. Az elkészült bejgliket kihűtjük, majd fogyasztás előtt szeleteljük.
(Mi eddig nem tudtunk várni.)



Egy kis hülés után .:)



 Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése