2013. december 10., kedd

Gombával párolt sertéskaraj

.... a család kedvence. :) 

Elkészítéshez szükséges:

6 szelet sertéskaraj
60 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
őrölt piros paprika
petrezselyemzöld
olaj
liszt
bors
só/ételízesítő

ELKÉSZÍTÉS

1. A vöröshagymát, és a fokhagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon, üvegesre pirítjuk.


2. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a hagymához adjuk.
( Tudom, hogy a paprikát kellene előbb, de mindjárt kiderül, miért nem raktam a hagymára.)


3. A gombát sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, ameddig levet nem ereszt.
( Amennyiben sok a gomba, ilyenkor ki lehet venni, és elrakni  a fagyasztóba. 
Később lehet belőle gombaleves, gombamártás, gombakrém melegszendvicshez, 
majonézes gombasaláta, stb. Ezért nem raktam bele a paprikát. :)  )


4. Hozzáadom a piros paprikát, és szükség szerint ízesítem.
( Só, bors, vagy paprikakrém, ételízesítő.)


5. A sertéskarajt kicsit klopfolom, majd lisztbe forgatom. 
Serpenyőben kevés olajat forrósítok, és hirtelen megsütöm mindkét oldalát fehéredésig. 
(Ezt hívják elősütésnek. Ilyenkor a húsba záródnak a húsnedvek, és omlós lesz a hús.)
Fokozottan figyeljünk arra, hogy a húst csipesszel fogjuk, és ne villával szurkáljuk.


6. Az elősütött húsokat, egyből a gombához adjuk.


7. A gombával betakarjuk a húsokat, és petrezselyemzölddel, 
(esetleg a füstölt íz érdekében, egy darab kolbásszal) ízesítjük.
Fedő alatt, kis lángon pároljuk, kb. 40-45 percig.


8. Apró galuskával, vagy párolt rizzsel tálalom. Tejfölt kínálunk mellé.




Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése