2013. december 23., hétfő

Töltött káposzta, pataki tálban.


... kaptam egy pataki tálat ( thx Joci ), és itt volt az idő, hogy kipróbáljam. :)


Elkészítéshez szükséges:
(14 db, közepes méretű szármához)

1 kg apró savanyú káposzta
1 egész savanyú káposzta
50 dkg darált sertéshús (lehetőleg lapocka, vagy comb)
12 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál törött paprika
bors

2-3 babérlevél
egészbors
pár karika füstölt kolbász,
esetleg egy kevés kolozsvári szalonna
olaj
liszt

ELKÉSZÍTÉS

1. A pataki tálat (mindegy mázas, vagy sem), legalább 1 órára, áztassuk vízbe.
Az apró káposztát mossuk ki, az egészet pedig szedjük leveleire, és alaposan mossuk meg.
A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon vagy zsíron, dinszteljük üvegesre.


2. A darált húst, a megmosott, kiválogatott rizst, zúzott fokhagymát, 2 teáskanál sót, 1 teáskanál borsot, törött paprikát, és a dinsztelt hagymát egy tálba tesszük, adunk hozzá fél deci vizet, és alaposan összedolgozzuk 
 ( Azért nem tojást adunk hozzá, mert attól lesz kemény a töltelék)


3. A beáztatott tálba, az apró felét beleteszem, és egyenletesen elterítem.


4. A szármákat elkészítjük. Íme egy kis szárma hajtogatási gyorstalpaló. :)
A káposzta levelet úgy vesszük a kezünkbe, hogy a "torzsa' része legyen a csuklónk felé.
Egy közepes maréknyi tölteléket belehelyezünk.
(Inkább "núdli" legyen, mint golyó.)


5. A levél alsó szélét felhajtjuk.


6. Elkezdjük feltekerni a csuklónktól kiindulva.


7. Mikor feltekertük, a szabadon álló részét, a szárba belsejébe gyűrjük.
Ez a momentum adja meg, hogy mennyire lesz kemény a szárma.


8. Az apó tetejére rakjuk szorosan a szármákat.



9. Amikor elkészültünk, a szármákat betakarjuk a maradék apró káposztával.
( A kimaradt leveleket vékonyra vágom, és azt is ráterítem.)
Ráteszem a babérleveleket, a kolbász karikákat, és ha van, akkor kolozsvári szalonnát.
( Szalonna hiányában, 1 teáskanálnyi sót. )
Pár szem egész borssal ízesítjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
A tál tetejét rátesszük, és HIDEG sütőbe tesszük.
(Meleg sütőben, a tál elrepedne.)
Bekapcsoljuk a sütőt, és 3/4 lángon, 2 órára magára hagyjuk.



10. 2 óra múlva, egy konyharuhára kivesszük a tálat, és kiszedjük az aprót, és a szármákat.
(Azért konyharuhára, mert ha a tálat hirtelen hideg éri, akkor megreped!)
Közben olajat hevítünk, és 4 evőkanál liszttel, zsemleszínű rántást készítünk.



11. Amikor felhabosodott a rántás, 1 evőkanál pirospaprikát adunk hozzá, és elkeverjük.
Állandó keverés mellett, a még forró káposzta szafthoz keverjük, hogy ne legyen csomós.
Mikor készen van a sűrítés, az aprót belekeverjük a kapott szaftba.


12. Óvatosan visszatesszük a szármákat, és befedjük apróval.
Felöntjük egy kevés vízzel, és ismét betesszük a sütőbe. Közepes lángon, 30 percig főzzük. 
Ezután a sütőt lekapcsoljuk, és "megfeledkezhetünk" a káposztáról, minimum fél órára.... ha kibírjuk.
Ilyenkor összeérnek az ízek, és megdagad a rizs. )



13. Sütőből kivéve a tálat (konyharuhára, vagy vágódeszkára), megkezdjük a tálalást.


14. Az apró káposztát alulra tesszük, és ráhelyezzük a szármákat.
Tejföllel, és friss kenyérrel tálaljuk.


Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése