2014. január 31., péntek

Paraszt reggeli/vacsora, fokhagymás burgonyával


.... csak erős idegzetűeknek, és anti-diétásoknak ajánlom. :)

Elkészítéshez szükséges:

5-6 közepes burgonya
30-40 dkg főtt-füstölt császárszalonna
2 gerezd fokhagyma
4 tojás
bors
ízlés szerint 1/2 fej vörös és lila hagyma.

ELKÉSZÍTÉS

1. A burgonyákat megmossuk, és héjában megfőzzük. 
(Forrás után adunk hozzá sót, így gyorsabban felforr.)
Tojásokat forrásban lévő vízben, a kívánt keménységig főzzük.
( Újraforrás után 3,5- 5 perc = folyós, 6-7,5 perc = lágy, félkemény, 8- 10 = kemény) 
Főzés után mindkettőt hideg vízbe tenni, így könnyebb a pucolás.


2. A fokhagymákat (kis segítséggel) megtisztítjuk. <3


3. A szalonnát 8 mm körüli szeletekre vágjuk, és beirdaljuk.
Irdalásnál figyeljünk arra, hogy a bőréig ne végjuk át a szalonnát, mert akkor sütésnél szétesik.


4. Közepes lángon, kevés olajon vagy zsíron kezdjük el a sütést. 
( Ha nem teszünk alá zsiradékot, akkor nem olvad ki a szalonna zsírja, 
csak megpirul, és nem lesz omlós.)



5. A megfőtt burgonyát megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.


6. A szalonna visszamaradt zsírjába, beletesszük a zúzott fokhagymát, 
és egyből rátesszük a burgonyát.



7. Megszórjuk őrölt borssal. A burgonyát nem keverjük, hanem lehetőség szerint összerázzuk.
(Ha nem meg az összerázás, akkor óvatosan lapátkanállal forgassuk meg.)



8. Ízlés szerint, apróra vágott vöröshagymát adhatunk a sütés vége felé, a burgonyához.
Szükség esetén, sózzuk, borsozzuk.


9. A burgonyát, apróra vágott lila hagymával megszórjuk.
A szalonnát és a tojást, egy tálra rendezzük, és friss kenyérrel, csemege uborkával tálaljuk.



Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése