2014. január 1., szerda

Párolt gombóc


... nagyon nagyszerű, a maradékok újrahasznosítására.
Nekem maradt egy kis sült sertéshús, és azt variáltam át egy kicsit.
Vegán lelkületűek, gombával, szójával, tofuval, cukkinivel, sajttal, karfiollal,
vagy bármilyen zöldséggel elkészíthetik.


Elkészítéshez szükséges:
(8 gombóchoz)
25 dkg liszt
2 dl tej
1/2 zacskó sütőpor


Töltelékhez:
főtt vagy sült sertéshús, apróra szedve
ketchup
szójaszósz
worcestershire szósz
méz
petrezselyemzöld
bors


ELKÉSZÍTÉS

1. A tészta alapanyagait, egy tálba teszem, és könnyű tésztává gyúrom.
(Robotgépben a legegyszerűbb.)
A tésztát 8 egyenlő részre osztom.


2. A töltelék elkészítéséhez, a húst apró darabokra szedjük.
Egy "kis" segítség mindig jól jön, az ilyen feladatokhoz. :)



3. Egy wokban vizet forralunk. Annyi vizet tegyünk bele, hogy a pároló alját, ne érje el.
Mivel nincs pároló edényem, így rögtönöztem egyet.
Evőpálcika, kötegelő, és egy alátét segítségével megoldottam. 
(Sajnos nem sikerült beszereznem egy bambusz párolót, mert az üzlet zárva volt.)



4. A húshoz adjuk az ízesítő anyagokat.
(Ketchup, Worcestershire szósz, só, bors, petrezselyemzöld, méz).
Egy villa segítségével, pépesítjük. 
(Figyeljünk, hogy ne legyen nagyon folyós a massza.)
A tésztákból kis lepényeket készítünk. 
A közepébe rakunk egy púpos teáskanálnyi húsos masszát.


5. A képen látható módon, behajtogatjuk a tészta széleit. 
Arra figyeljünk, hogy ne legyen sehol lyukas.




6. Az elkészült gombócokat, DUPLA muffin papírba tesszük (hajtott oldallal lefelé).
Kényelmes távtartással, a pároló rácsra helyezzük. Fedővel lefedjük, és 10 percig pároljuk.




7. Az elkészült gombócokat rácsra szedjük, és még melegen eltávolítjuk a muffin papírt.
( A lenti képen jól látható, mennyire dagadnak meg a gombócok a gőzölés hatására.)


8. Egy tányérra rendezzük, és a tölteléknek megfelelő mártással tálaljuk.
( A mártás lehet egyszerűen ketchup, vagy tejföl, akár pörkölt szaft is megfelel.)


Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése