2014. február 7., péntek

Kapros zöldbabfőzelék


.... vannak napok, mikor az ember ráun a húsra.
Ezeken a napokon létjogosultságot nyer ez a fincsi főzelék. :)

Elkészítéshez szükséges:

1 kg zöldbab - (friss vagy fagyasztott, zöld vagy sárga, teljesen mindegy)
1,5 fej vöröshagyma
2 db közepes burgonya
1,5 csokor kapor
1-1,5 kávéskanál ecet
2-3 evőkanál liszt vagy keményítő
2 dl tejföl ( fogyókúra esetén, joghurt )
1 teáskanál őrölt paprika (Aki fehéren szereti a főzeléket, kihagyhatja ezt az alapanyagot.)
bors



ELKÉSZÍTÉS

1. Egy fazékba tesszük az összevágott zöldbabot, apróra vágott vöröshagymát,
kockára vágott burgonyát, és a kaprot. Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje.
 Kevés ecetet adunk hozzá, így a bab nem fog szétfőni, roppanós marad.
Forrás után megsózzuk.


2.  Paprikás habarást készítünk:
a tejfölt (vagy joghurtot) csomómentesre keverjük, az őrölt paprikával, 
és pár kanál liszttel vagy keményítővel.
 Amikor a bab kellő puhaságúra főtt, hozzá adjuk a habarást, és kiforraljuk.
( Habarást úgy adjuk hozzá a főzelékhez, hogy főzőléből adunk a habaráshoz, és elkeverjük. 
Ezt addig ismételjük, míg a habarás fel nem melegszik. 
Ekkor adjuk a főzelékhez, így nem lesz csomós.)
Szükség esetén adunk hozzá ecetet, ízesítjük sóval, és borssal.


3. Bármilyen pörkölttel, sült-, grillezett-, vagy rántott hússal ( vegán lelkületűek zöldséggel ), 
bacon csirkével, virslirózsával, fasírttal, húsgombóccal tálalható. 
Tálaláskor tejfölt és ecetet kínálunk hozzá.
(Én tükörtojással és tejföllel tálaltam.)



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése