2014. április 15., kedd

Ropogós zsemle

... hosszú kísérletezés eredményeként, íme egy fincsi,
    3 nap után is friss zsemle.

Elkészítéshez szükséges:
(4 zsemle készítéséhez)

15 dkg finomliszt (BL55)
10 dkg finomliszt (BL80)
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál méz
1 teáskanál sütőpor (fél zacskó)
1 kávéskanál só
1 kávéskanál  sikér
5 cl olívaolaj
1,5 dl melegvíz

ELKÉSZÍTÉS

1. A meleg vizben elkeverjük az élesztőt, a mézet, és két kanál lisztet.
Az élesztős edényt lefedjük egy tányérral, és meleg helyre tesszük (15-20 perc).


2. A maradék alapanyagot egy tálba tesszük, és hozzá adjuk a felfuttatott élesztőt.
A tésztát alaposan eldolgozzuk. 
(Szükség szerint vizet, vagy lisztet adjunk hozzá, a keménységétől függően.)



3. Meleg helyre tesszük, és kétszeresére kelesztjük. 
(Ne konyharuhával, inkább vágódeszkával, vagy egy tálcával takarjuk le, 
így gyorsabban kel, és nem szárad ki.)
Kelesztés után átgyúrjuk, és négy részre osztjuk.


4. Pár percet pihentetjük (letakarva), majd formázzuk, és tepsibe tesszük.
 ( A tepsi lisztezett, teflon, vagy sütőpapíros legyen.)




5. Egy tepsivel letakarjuk, és meleg helyre tesszük, amíg felmelegszik a sütő.


6. A letakrásra használt tepsi belső felét vízzel lespricceljük, és visszatesszük a zsemlék tetejére.
(Ha a zsemle tetejét vizezzük, akkor nem lesz ropogós a héja.
Ilyenkor lehet megvágni a zsemlék tetejét.)
Be a sütőbe. 10 perc sütés után levesszük a fedő tepsit, és pirosra sütjük.


7. Sütés után, rácson pihentetjük.


Jó étvágyat!

Íme pár, későbbi sütés képe:


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése