2014. július 31., csütörtök

Moussaka

... természetesen, ahány ház, annyi szokás. Nálunk ez a nyerő recept. :)


Elkészítéshez szükséges:
(4 fő részére)
2 közepes padlizsán (használhatunk cukkinit is)
60 dkg darált hús (sertés, marha, csirke, vagy ezek keveréke)
4 közepes burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
5 dl tej
5 evőkanál liszt
6-8 dkg vaj
6 evőkanál liszt
5 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán, de lehet bármilyen sajt is)
fél citrom leve
bazsalikom
szerecsendió
pirospaprika
olaj
bors
só (ételízesítő)

ELKÉSZÍTÉS

1. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk.
Kevés olajon dinszteljük. 
Hozzá adjuk a darált húst, és kifehéredéséig pirítjuk.
Piros paprikát, sót, borsot, és bazsalikomot adunk hozzá.
(Kevés fehérborral meglocsolhatjuk.)
Amikor besűrűsödik a leve (kb 20 perc), levesszük a tűzről, és pihentetjük.

  


2. A burgonyát megtisztítjuk, és fél centi vastag karikára vágjuk.
A tepsit, vagy cserépedényt olívaolajjal kikenjük, és bele fektetjük a burgonyát.
(Én 2 sort szoktam tenni az edény aljára.)
A tetejét megsózzuk, és fóliával letakarva, félkeményre sütjük.


3. Miközben sül a burgonya, a padlizsánt szeletekre vágjuk.
(Nem fontos meghámozni, de én megszoktam.) 
Megszórjuk kevés sóval, és meglocsoljuk citromlével. Papírtörlőre tesszük felhasználásig.
(A sótól kidobja magából a vizet, a citromlétől pedig nem feketedik meg a padlizsán.)
Amikor megpuhult burgonya, rátesszük a darált húst, és alaposan eligazítjuk.


4. A darát hús tetejére tesszük a padlizsán szeleteket, és a sütőben 15 percig sütjük.
( Addig sütjük, hogy kicsit megpuhuljon a padlizsán.)


5. Elkészítjük a tejmártást ( besamel mártás ).
(Folyamatosan kell majd keverni, így fontos, hogy minden kéznél legyen!)
A tejet felmelegítjük. Egy edényben felolvasztjuk a megmaradt vajat.
 Mikor felmelegedett, bele tesszük a lisztet, és habzásig hevítjük.


6. Habzást követően, szakaszosan hozzá öntjük a meleg tejet, 
és mindig addig keverjük, hogy ne legyen csomós a mártásunk.



7. A kellő állag elérését követően, szerecsendióval, sóval, és borssal ízesítjük.
( Ha van, akkor fehér borsot használjunk.) 
( Én az egész szerecsendiót preferálom, mert sokkal intenzívebb az illata, és az íze.)
A reszelt sajt felét is szórjuk bele, és alaposan keverjük el.



8. A padlizsán tetejére halmozzuk a besamelt.
Megszórjuk a tetejét a maradék reszelt sajttal, és egy kis zsemlemorzsával.
(Díszítésként tehetünk rá paradicsom szeleteket is.)


9. Sütőben készre sütjük.



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése